Często zapominamy, jak ważne jest wspólne spożywanie posiłków. Jedząc razem, zaspokajamy potrzebę przynależności i akceptacji. Wspólnie jemy wolniej, co pozytywnie wpływa na trawienie. Wreszcie wspólne posiłki sprzyjają wybieraniu zdrowszego jedzenia - zazwyczaj dbamy wtedy, by było ono urozmaicone. Ponadto jedzenie w grupie pozwala nam odkrywać nowe i smaczne dania.

W piątek uczniowie klasy II z racji zbliząjącego się Dnia kanapki wzięli udziął w zajęciach realizowanych w ramach programu "Warzywa i owoce dla szkół". Dzieci poznały funkcje, jakie spełnia II śniadanie oraz same komponowały je z przyniesionych produktów. Największą popularnością cieszyły się oczywiście kolorowe i zdrowe kanapki. W końcu uczniowie najczęściej zabierają je do szkoły w celu uzupełnienia potrzebnej im tak bardzo w procesie nauki i zabawy energii. Kanapki w ich wykonaniu były nie tylko pyszne, ale kolorowe i bardzo pomysłowe! Ponadto uczniowie pokusili się o zrobienie innych dań, m.in jajek faszerownych, twarożków smakowych oraz przekąsek. Znalazły się wśód nich takie grupy produktów, jak: produkty mleczne, owoce, warzywa, białka, tłuszcze oraz napoje.

Dbajmy, by nasze posiłki zaspakajaly nie tylko apetyt, ale cieszyły oko i rozbudzały kreatywność i wyobraźnię!

FOTORELACJA