Procedura BHP w trakcie pandemii koronawirusa COVID-19 dla pracowników Zespołu Szkół Samorządowych im. Wł. St. Reymonta w Pątnowie przychodzących do pracy
Podstawa prawna:
-
ustawa z dnia 26 czerwca 1974 r. – Kodeks pracy (t.j. Dz.U. z 2019 r. poz. 1040 ze zm.),
-
rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz.U. z 1997 r. poz. 844 ze zm.),
-
rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 11 marca 2020 r. w sprawie czasowego ograniczenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19 (Dz.U. z 2020 r. poz. 410),
-
ustawa z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Dz.U. z 2020 r. poz. 374).
-
Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowe z dnia 12 sierpnia 2020r. w sprawie czasowego ograniczenia jednostek systemu oświaty w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID- 19
-
Cel procedury
Celem niniejszej procedury jest ustalenie sposobu postępowania dla zapewnienia bezpieczeństwa i higieny pracy pracowników świadczących pracę w normalnym trybie w trakcie pandemii koronawirusa COVID-19 na terenie Zespołu Szkół Samorządowych im. Wł. St. Reymonta w Pątnowie
-
Zakres procedury
Niniejsza procedura dotyczy wszystkich pracowników Zespołu Szkół Samorządowych im. Wł. St. Reymonta w Pątnowie świadczących pracę na terenie placówki w trakcie trwania pandemii koronawirusa COVID-19.
-
Odpowiedzialność
-
Odpowiedzialnym za wdrożeniem procedury i zapoznanie z nią pracowników jest Dyrektor zespołu.
-
Pracownicy zostają zapoznani z procedurą poprzez wywieszenie jej w widocznym miejscu na terenie szkoły oraz na stronie internetowej szkoły.
-
Pracownicy wykonujący pracę na terenie placówki w trakcie trwania pandemii odpowiedzialni są za przestrzeganie zasad BHP, zgodnie z niniejszą procedurą, a także za bezpieczeństwo i higienę powierzonych im sprzętów i narzędzi.
-
Ogólne zasady postępowania pracowników na terenie placówki
-
Dyrektor wyznacza pracowników, którzy w trakcie pandemii świadczą pracę w normalnym trybie – tj. na terenie szkoły.
-
Pracownicy przychodzą do pracy rotacyjnie, aby uniknąć spotkania większej liczby osób w miejscu pracy.
-
Pracownicy przychodzą do pracy w wyznaczone przez dyrektora dni i godziny, zgodnie z grafikiem przygotowanym i zaakceptowanym przez Dyrektora.
-
Pracownicy z objawami choroby, takimi jak podwyższona temperatura, duszności itp., nie są wpuszczani na teren placówki.
-
Pracownicy pracujący danego dnia ze sobą zachowują odstęp minimum 1,5 metra od siebie.
-
Na teren szkoły/przedszkola nie są wpuszczane osoby, które nie mają uzasadnionego interesu przebywania na terenie placówki (dotyczy również nauczycieli świadczących pracę zdalną, zgodnie z poleceniem dyrektora), a zwłaszcza osoby z objawami choroby.
-
W pomieszczeniu socjalnym może przebywać maksymalnie jedna osoba.
-
Szczegółowe zasady zachowania higieny przez pracowników w miejscu pracy
-
W trakcie wykonywania pracy wszyscy pracownicy bezwzględnie mają założone gumowe rękawiczki.
-
Łazienki szkoły wyposażone są w środki do dezynfekcji rąk na bazie alkoholu (minimum 60%).
-
Przed przystąpieniem do pracy oraz po zakończeniu pracy pracownicy zobowiązani są do umycia rąk.
-
Po skończonej pracy jednorazowe rękawiczki gumowe zostają wyrzucone do kosza na śmieci.
-
Mycie rąk powinno trwać minimum 30 sekund i odbywać się na zasadach szczegółowo opisanych w instrukcji mycia rąk dołączonej w załączniku nr 1.
-
Instrukcja mycia rąk wywieszona jest w widocznym miejscu w łazienkach.
-
Szczegółowe zasady dezynfekcji sprzętów
-
Wszystkie sprzęty sprzątające oraz narzędzia po zakończeniu pracy muszą zostać zdezynfekowane, zgodnie ze szczegółowymi wytycznymi zawartymi w instrukcji dezynfekcji sprzętów – załącznik nr 2 do niniejszej procedury.
-
Pracownicy unikają nieuzasadnionego korzystania ze sprzętów będącego wyposażeniem szkoły/przedszkola.
-
Dezynfekcja sprzętów służących do pracy odbywa się z zastosowaniem środka do dezynfekcji na bazie alkoholu (zawartość minimum 60%) dostępnego w pomieszczeniu gospodarczym.
-
Celem dezynfekcji sprzętów jest zapobieganie zakażeniu drogą kontaktową oraz zminimalizowanie ryzyka rozprzestrzeniania się zakażeń.
-
Sposób postępowania na wypadek zauważenia objawów choroby
-
Pracownik, który zauważył u siebie objawy choroby, takie jak: podwyższona temperatura, duszności, kaszel, osłabienie organizmu, katar, niezwłocznie powiadamia drogą telefoniczną Dyrektora i nie przychodzi tego dnia do pracy. Dyrektor informuje go następnie o dalszym postępowaniu.
-
W przypadku potwierdzenia choroby jednego z pracowników, Dyrektor powiadamia pozostałych pracowników, którzy mieli kontakt z chorym.
-
Pracownik, który miał kontakt z osobą chorą, niezwłocznie powiadamia o tym fakcie drogą telefoniczną Dyrektora i nie przychodzi tego dnia do pracy. Dyrektor informuje go o dalszym postępowaniu.
-
Pracownik, który zauważył objawy choroby u współpracownika lub innej osoby przebywającej na terenie szkoły/przedszkola, niezwłocznie powiadamia o tym fakcie Dyrektora. Dyrektor kontaktuje się z pracownikiem z objawami choroby w celu potwierdzenia.
-
Załączniki
Do niniejszej procedury dołączone są następujące załączniki:
-
Załącznik 1 – instrukcja mycia rąk;
-
Załącznik 2 – instrukcja dezynfekcji sprzętów.
Dorota Hanas
Dyrektor Zespołu Szkół Samorządowych
im. WŁ.ST. W Pątnowie
Załącznik nr 1
Instrukcja mycia rąk
-
Na zwilżone ręce nałożyć porcję mydła w ilości, która starczy na pokrycie obu dłoni.
-
Pocierać ręce o siebie wewnętrznymi powierzchniami dłoni.
-
Pocierać wewnętrzną stroną prawej dłoni o zewnętrzną stronę lewej dłoni. Czynność powtórzyć, zmieniając ręce.
-
Przepleść między sobą palce obu dłoni i pocierać wewnętrznymi stronami ręką o rękę.
-
Spleść ze sobą zagięte palce obu dłoni i pocierać palcami o siebie.
-
Pocierać okrężnymi ruchami prawą zamkniętą dłonią o lewy kciuk. Czynność powtórzyć, zmieniając ręce.
-
Pocierać palcami prawej dłoni okrężnym ruchem wewnętrzną stronę lewej dłoni. Czynność powtórzyć, zmieniając ręce.
-
Umyć nadgarstki obu dłoni.
-
Spłukać ręce wodą.
-
Wytrzeć dłonie jednorazowym ręcznikiem.