,,SMACZNIE, ZDROWO, KOLOROWO’’ –
robimy wiosenne kanapki
Pod koniec maja w klasie III odbyły się praktyczne zajęcia kulinarne. Celem tych zajęć było poznanie wartości odżywczych pierwszych wiosennych warzyw, a także kształtowanie zaradności życiowej podczas przygotowywania posiłku. Wszyscy ubrani w fartuszki umyli ręce i warzywa, a także zadbali o estetykę i porządek na stanowiskach pracy. Następnie dzieci z wielkim zapałem zabrały się do przygotowania wiosennych kanapek. Zrobione przez dzieci kanapki wyglądały pięknie i kolorowo, były pełne witamin, a smakowały wszystkim wybornie. Okazało się, ze dzieci jednak lubią warzywa, a najlepiej smakują im kanapki zrobione własnoręcznie. Na zajęciach dzieci poprzez zabawę uczyły się o zdrowym odżywianiu, a także poznały korzyści wynikające ze spożywania drugiego śniadania. Jednym słowem było smacznie, zdrowo, i kolorowo. Na koniec zajęć wszyscy mogli oddać się rozkoszy smakowania swoich pięknych, kolorowych i co najważniejsze zdrowych kanapek. Mniam !

 

zdjęcia